Cenimy sobie dobrą kuchnię. Zastanawiamy się, co podać na elegancki obiad. Od czasu do czasu warto także udać się do przyzwoitej restauracji, gdzie będziemy obsłużeni przez profesjonalnego kucharza. Ile zarabia taki kucharz?
Kim jest kucharz, czyli co podać na elegancki obiad?
Kucharz to ten, który na zamówienie klienta przygotowuje wybrane dania. Pracuje przeważnie w restauracjach, barach, ale także w firmach cateringowych. Musi być osobą odporną na pewne warunki pracy, jak wilgotność, wysoka temperatura, działanie pod wpływem stresu.
Jednak przede wszystkim musi umieć przygotowywać smaczne i dobrze wyglądające dania, które zachwycą klientów. Jego zdaniem jest też wiedzieć, co podać na elegancki obiad i jak przyrządzić poszczególne dania.
Jak zostać kucharzem?
Nie każdy może być kucharzem. Na początek należy zdobyć odpowiednie wykształcenie. Wystarczy do tego szkoła zawodowa lub technikum gastronomiczne. Dzięki wiedzy oraz doświadczeniu w gotowaniu będzie w stanie potem przyrządzać ciekawe dania.
Może jednak wybrać się też na studia. Dzięki temu będzie miał potem więcej możliwości tego, co podać na elegancki obiad. Potem może także udać się na liczne kursy, wyjazdy, dzięki którym będzie coraz lepszym kucharzem.
Cechy dobrego kucharza – co podać na elegancki obiad?
Musi przede wszystkim mieć dobrze wyrobiony smak, umieć rozróżniać i dopasowywać składniki, posiadać sporą wiedze na temat gotowania. Poza tym nie może mu brakować cierpliwości, staranności, odpowiedzialności, uczciwości, zaangażowania czy wysokiej kultury osobistej. To wszystko może wpłynąć na jego późniejsze zarobki.
Kucharz musi być też gotowy na to, by przez wiele godzin w ciągu dnia przygotowywać posiłki i myśleć, co podać na elegancki obiad. Niektóre restauracje są bowiem otwarte także w niedzielę i święta.
Powinien także umieć zadbać o swoje miejsce pracy, zadbać o porządek na stanowisku. Jego głównym celem powinno być zadbanie o dobro klienta i jego zadowolenie z dania. Musi też umieć współpracować z innymi osobami, które razem z nim działają w kuchni.
Ile zarabia kucharz?
Przejdźmy zatem do najważniejszej kwestii. Ile zarabia kucharz? Co wpływa na jego zarobek miesięczny. Wszystko zależy od prestiżu lokalu, stanowiska, a także stażu pracy. Przeważnie jednak można liczyć na zarobek rzędu 3-4 tys. zł na rękę. Szefowie kuchni otrzymują nawet tys. netto, a zwykła pomoc kuchenna najniższą krajową, czyli 2-3 tys. netto.
Trzeba jednak przyznać, że niektórzy zyskują zarobki rzędu 30 tys. zł. Jednak mowa tutaj o prawdziwych mistrzach, którzy pracują w najlepszych restauracjach w kraju. Tam zwykły kucharz może zyskać 6-10 tys. zł, a szef kuchni nawet 30 tys. zł. Najważniejsze jest zatem ciągłe doskonalenie się i rozważanie, co podać na elegancki obiad.
Wymagania na stanowisku kucharza
Praca na stanowisku kucharza nie jest szczególnie łatwa. Same wymagania pracodawców wskazują na to, że musi to być szczególna osoba. Przede wszystkim konieczne jest posiadanie doświadczenia w zawodzie i znajomość tego, co podać na elegancki obiad lub na deser.
Bardzo istotne są zarówno samodzielność, jak i umiejętność pracy w zespole. Trzeba zadbać o aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, być dyspozycyjnym, otwartym, komunikatywnym, odpornych na pracę pod wpływem stresu i presją czasu.
Kucharzenie to zajęcie dla osób kreatywnych. Tak, ważne jest przygotowanie smacznego posiłku, ale nie można zapomnieć o jego walorach estetycznych. Dlatego od kucharza wymaga się, by miał poczucie smaku i zmysł artystyczny.
Podsumowanie, czyli co podać na elegancki obiad
Praca kucharza na pierwszy rzut oka wydaje się niezwykle trudna. Szczególnie ze względu na warunki pracy i aspekty fizyczne. Całodzienne krojenie, mieszanie i układanie składników może w końcu każdego zmęczyć.
Jest to jednak zawód, który daje też wiele satysfakcji. Zwłaszcza gdy widzimy, że innym nie tylko podobają się nasze dania, ale także, że bardzo smakują. Trzeba jednak przygotować się na to, że nie jest to łatwa droga. I kucharz musi wiele przejść.